Torenuurwerk Grote-Brogel

De toren van de Sint-Trudokerk

De bakstenen toren dateert van het einde van de 15de eeuw. Reeds in 1643 zouden aan de toren restauratiewerken zijn uitgevoerd. In 1887 werd hij volgens de plannen van architect Léon Jaminé uit Hasselt volledig gerestaureerd. De oude kerk werd afgebroken in 1896 en vervangen door een neogotisch gebouw dat in 1898 werd ingezegend. De toren werd als monument beschermd op 2 maart 1983 en in 1996 nogmaals gerestaureerd.

 

Kerktoren Grote-Brogel

 

 

Het torenuurwerk

Het oude torenuurwerk werd in 1908 vervaardigd door de firma Michiels uit Mechelen. Het draagt nummer 493 als fabricagenummer en heeft twee mechanismen: één voor de uurslag en één voor de wijzers. Dit torenuurwerk is thans nog in de toren aanwezig, maar doet niet langer dienst.

Het toenmalige gemeentebestuur van Peer besliste immers op de zitting van 10 juni 1977 om het torenuurwerk te laten automatiseren en een elektrische installatie voor de luidklokken te laten voorzien. Hetzelfde jaar nog installeerde de firma Clock-o-Matic uit Herent een automatisch torenuurwerk; het oude uurwerk werd buiten werking gesteld. Een nieuwe wijzerplaat werd voorzien gelijkend op de bestaande, met een diameter van 1,60 m. De cijfers en wijzers werden verguld met bladgoud 23,5 karaat.

Het elektronisch moederuurwerk werd zodanig geprogrammeerd dat de missen tijdens de week en ook op zaterdag en zondag automatisch geluid kunnen worden. De luidinstallatie is elektrisch aangedreven en voorzien voor twee klokken.

 

Torenuurwerk Grote-Brogel

 

 

 

Link naar de klokken van Grote-Brogel

 

Link naar het orgel van Grote-Brogel